
پنج شاخص مهم نگهداری و تعمیرات و نحوه استفاده از آنها
نگهداری و تعمیرات مناسب یک عنصر حیاتی در تحویل و ارائه به هنگام محصول و خدمات با صرف کمترین هزینه و منابع میباشد. با این وجود فعالان حوزه نگهداری و تعمیرات میدانند که دستیابی به قابلیت اطمینان ساده نیست.
سازمانها برای سنجش اثربخشی فعلی و پیش بینی عملکرد و کارایی آتی ، باید معیارهایی کیفیی تعیین کرده و از دادههای به دست آمده استفاده کنند تا دریابند که در چه بخشهایی نیاز به بهبود دارند.
یک روش برای انجام این کار استفاده از معیارهای مختلف نگهداری برای درک عملکرد تجهیزات است. این معیارها بسیار مهم هستند میتوانند نمایانگر این مسئله باشند که چگونه خرابی(شکست)های غیر منتظره میتوانند بر اهداف سازمان و تولید سایر مراحل تولید اثر بگذارند.
شاخص های عملکرد کلیدی در نگهداری و تعمیرات به دو دسته کلی تقسیم میشوند که شامل شاخص های پیشرو و واپسگرا میباشند. شاخص های پیشرو ، رویدادهای آینده را هشدار میدهند و شاخص های واپسگرا رویدادهای گذشته را دنبال می کنند.؟
شاخصهای پیشرو شامل سنجههایی از همچون مقایسه عملکرد پیشبینی شده در برابر عملکرد واقعی و انطباق و کارایی PM میباشد، در حالی که شاخصهای واپسگرا بر معیارهای نگهداری و تعمیراتی مانند میانگین زمان تعمیر (MTTR) ، اثربخشی کلی تجهیزات OEE و میانگین زمان بین دو خرابی (MTBF) متمرکز شده است.

با استفاده از این قبیل سنجهها نگهداری و تبدیل دادههای خام حاصل به اطلاعات قابل اقدام ، سازمانها می توانند درک کمی و کیفی بهتری از وضعیت و آینده کسب و کار خود بدست آورند.
در ادامه برخی از مهمترین معیارها و سنجههایی برای بهبود و بهینهسازی فعالیتهای نگهداری و تعمیرات میبایست بطور مداوم بررسی و وضعیت آنها را پیگیری نمایید ذکر شده است :
درصد فعالیتهای نگهداری و تعمیرات برنامه ریزی شده (PPC)
این معیارها درصد زمان صرف شده برای فعالیتهای نگهداری و تعمیرات برنامه ریزی شده را نسبت به فعالیتهای برنامه ریزی نشده نشان می دهد.
به عبارت ساده تر ، این سنجه به شما می گوید که چه میزان کار انجام شده بر روی یک دارایی خاص بر اساس برنامهها و فعالیتهای پیشگیرانه شما بوده است و در مقابل چه مدت زمانی را صرف انجام تعمیرات غیر منتظره نمودهاید
در یک سیستم عالی ، ۹۰ درصد فعالیتهای نگهداری باید برنامه ریزی شود.
محاسبه این سنجه به روش زیر صورت میگیرد:
PPC = (کل زمان صرف شده/مجموع زمان انجام فعالیتهای برنامهریزی شده ) * ۱۰۰
اثربخشی کلی تجهیزات (OEE)
شاید به جرات بتوان گفت مهمترین شاخص نگهداری و تعمیرات شاخص OEE میباشد. این شاخص زمان واقعی کارکرد تجهیزات را نشان داده و مشخص میکند که چه میزان(چند درصد) از محصول تولید شده برحسب استاندارهای تعریف شده هستند.
این معیار، درصد مدت زمانی که تولید به طور واقعی اثر بخش می باشد را مشخص میکند. نمره ۱۰۰% در OEE به این معنی می باشد که شما در سریعترین زمان ممکن و بدون زمان توقف ، فقط محصولات ممتاز (محصولاتی که بدون دوباره کاری کیفیت استاندارد را دارا می باشند) تولید میکنید. در واقع به زبان OEE، ۱۰۰% کیفیت ( فقط محصولات ممتاز)، ۱۰۰% کارایی (در سریعترین زمان ممکن) و ۱۰۰% قابلیت دسترسی (بدون زمان توقف ) میباشد
برای محاسبه OEE ، میزان دسترسی را با عملکرد و کیفیت ضرب می کنید:
OEE = در دسترس بودن x کیفیت x کارایی
میانگین زمان تعمیر (MTTR)
MTTR اندازه گیری قابلیت نگهداری اقلام تعمیر پذیر است.
محاسبه زمان MTTR با شروع عملیات تعمیر (بازسازی) شروع می شود و تا اتمام عملیات ادامه می یابد و شامل زمان تعمیر ، دوره آزمایش و بازگشت به وضعیت نرمال عملیاتی است.
هدف هر سازمان کاهش MTTR تا حد ممکن است. این امر به ویژه برای دارایی های حیاتی بسیار مهم است زیرا صرف هر ساعت برای تعمیر دارایی و بازگرداندن آن به شرایط کاری عادی ، ضررهای بزرگی برای شرکت دربر خواهد داشت.
برای محاسبه MTTR ، شما دوره خرابی را بر تعداد کل زمان خرابی تقسیم می کنید:
MTTR = (مجموع زمانهای خرابی / تعداد کل تعمیرات)
میانگین زمان بین دو خرابی (MTBF)
MTBF اندازه گیری زمان پیش بینی شده بین یک خرابی تا خرابی دیگر در طی عملکرد طبیعی دستگاه است.
در واقع ، MTBF طول عمر مورد انتظار برای یک قطعه (یا تجهیز)خاص را به شما میگوید.در سطح بالاتر MTBF بدین معنی است که قطعه (یا تجهیزی) که خریداری کردهاید تا چه زمانی بدون خرابی کار خواهد کرد.
اگر اطلاع داشته باشید که یک قطعه / تجهیزات خاص چه مدت کارخواهد کرد تا دچار خرابی گردد ، پیش بینی و آماده شدن برای رسیدگی به خرابی یا برنامه ریزی کارهای پیشگیرانه بسیار ساده تر می شوید.
برای محاسبه MTBF ، کل زمان عملیاتی را تعداد خرابی ها تقسیم می کنید:
MTBF = (مجموع زمان عملیاتی / تعداد کل خرابی ها)
انطباق (کارایی)نگهداری پیشگیرانه (PMC)
انطباق PM به عنوان درصد کارهای پیشگیرانه برنامه ریزی شده و اتمام یافته در یک زمان معین تعریف شده است.
به عنوان مثال ، شما ممکن است برای انجام ۶۰ دستور کار (که بخشی از برنامه PM باشند) در ماه برنامه ریزی انجام دهید، اما ۵۱ مورد در پایان ماه تکمیل شود.
در این مورد:
PMC = (51/60) x 100 = 85٪
این به شما می گوید که ۸۵٪ از کل دستور کارهای پیشگیرانه برای یک ماه خاص تکمیل شده است.
مشکل این سنجه این است که به شما نمی گوید آیا دستورکارها به موقع تکمیل شدهاند یا خیر.
به همین دلیل شما باید تلاش بیشتری داشته باشید تا دریابید که آیا دستور کارهای به درستی تکمیل شدهاند یا خیر
استفاده از CMMS ها به شما کمک خواهد کرد تا این مشکل را به راحتی برطرف نمایید.
برای مطالعه بیشتر میتوانید به مطالب زیر مراجعه کنید
CMMS چیست
اهمیت بازآموزی نحوه کار با CMMS و …
۱ thought on “پنج شاخص مهم نگهداری و تعمیرات و نحوه استفاده از آنها”