
۵ گام ساده برای مراقبت هرچه بهتر از موتور الکتریکی
با پیروی از این ۵ گام پیشگیرانه اطمینان خواهید یافت که هیچگاه خطوط تولید شما براثر مشکلات پیشبینی نشده ناشی از خرابیهای الکتروموتورها، متوقف نخواهند شد.
یکی از ساده ترین راه حل ها به منظور افزایش بهره وری موتورهای الکتریکی ، جلوگیری از تعمیرات پرهزینه تجهیزات گران قیمت و کاهش خرابی عملیاتی ،شروع برنامه نگهداری پیشگیرانه با برنامه ریزی منظم است. البته نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه نیز هزینههایی با خود به همراه خواهد داشت ، اما این هزینه ها بطور قابل توجهی کمتر از هزینه ای است که می تواند در اثر توقفات برنامه ریزی نشده و خاموشی تجهیزات تحمیل گردد.
د رادامه ما ۵ مرحله عملی (و ساده!) جهت نگهداری پیشگیرانه از موتورهای الکتریکی برای شما ذکر کردهایم. این مراحل به شما کمک می کند تجهیزات خود را در شرایط عالی نگه دارید و برتری عملیاتی خود را حفظ کنید – خرابی را به حداقل برسانید و سود خود را بالا افزایش دهید.
لطفاً بخاطر داشته باشید که یک نگهداری پیشگیرانه جامع بخشی حیاتی از روال روزانه یا ماهانه شماست و ما نمی توانیم در این نوشته یک برنامه کامل PM را به شما ارائه دهیم. در عوض ، هدف ما کمک به شما به منظور یافتن یک نقطه شروع خوب در فرایند PMتان میباشد. اگر درطول انجام هریک از چک های منظم ماهانه ، متوجه مواردی غیرعادی یا بحرانی شدید ، برای اطلاعات بیشتر با توزیع کننده یا سازنده مربوطه تماس بگیرید.

۱. موتورهای الکتریکی خود را تمیز نگه دارید
تهدیدهای زیادی برای سلامت موتورهای الکتریکی وجود دارد ، اما تعداد کمی از آنها به اندازه یک محیط کثیف به طور بالقوه خطرناک هستند. اگرچه موتورهای معمولی( یا TEFC )کاملاً عایق شده اند تا آلاینده ها را از اجزای حساس داخلی دور نگه دارند ، با این حال مهم است که آنها را از شر گرد و غبار ، آلودگی ، روغن و برادهها محفوظ نگهدارید. موتورهای TEFC گرما را از طریق باله های خارجی و فن خود خارج می کنند ، بنابراین اگر تمیز نباشند ، توانایی انتقال گرما در آنها کاهش مییابد که این موضوع میتواند منجر به آسیب داخلی یا خرابی شود. به ازای هر ۱۰ درجه سانتیگراد افزایش دمای موتور بیش از حد استاندارد مربوط به کلاس موتور ، عمر عایق سیم پیچ داخلی به نصف کاهش می یابد. برادههای نزدیک به محلها اتصال و عایقها نیز می توانند به داخل نفوذ کرده و باعث آسیب شوند.
به یاد داشته باشید: هرگز درحالی که موتور درحال کارکردن میباشد اقدام به نظافت آن نکنید! تمیز کردن موتور هنگام کار می تواند باعث بروز آسیب به موتور یا باعث صدمه افراد گردد. قبل از شروع هرگونه فعالیت تمیز کاری ، موتور را خاموش و جریان الکتریسیته را قطع کنید.
موتورهای Open Drip Proof در محیط غبارآلود یا کثیف حتی بیشتر از موتورهای معمولی در معرض آسیب قرار دارند زیرا از یک طراحی باز برای انتقال حرارت استفاده می کنند و باید مراقب باشید که از آلودگیها در امان بمانند. ضمنان انتخاب موتور متناسب با محیط از اهمیت بالایی برخوردار است پی در زمان انتخاب موتور شرایط محیطی را در نظر بگیرید .
تجهیزات ولتاژ بالا همیشه باید از گرد و غبار و آلودگی دور باشند. گرد و غبار ممکن است متشکل از مواد رسانایی باشد که قادر به انتقال برق هستند و به طور بالقوه باعث ایجاد مسیرهای انتقال جریان شده و در نهایت این مسیرها منجر به اتصال کوتاه یا بروز حوادث غیر ناخواسته گردد.
در محیطهای با آلودگی بالا ، توصیه می کنیم هفته ای یکبار اقدام به نظافت و تمیزکاری موتورهای الکتریکی نمایید. شرایط معمولی ممکن است به تمیز کردن کمتری نیاز داشته باشید – شاید فقط هر سه ماه یکبار یا حتی فقط دو بار در سال. برای تمیزی ، کارآمدی و خنک نگه داشتن موتورهای TEFC حتی در محیط های آلوده ، گرد و غبار را بوسیله هوای خشک و فشرده با حداکثر فشار ۵۰ پوند از داخل موتور خارج نمایید.
به منظور تمیزکاری موتورهای ODP به دفترچه راهنمای سازنده مراجعه کنید.
۲. بطور منظم اجزای الکتریکی را بازرسی کنید.
در یک محیط صنعتی ، تمام اجزای الکتریکی باید مرتباً مورد بازرسی و در صورت لزوم سرویس یا تعمیر شوند. بیشتر خرابی های الکتریکی ناشی از وجودد رطوبت ، اتصالات ضعیف یا کثیف میباشد. تعمیرات غیر ضروری میتواند احتمال بروز چنین مشکلاتی را افزایش دهد. یک برنامه تنگهداری و تعمیرات پیشگیرانه می تواند به شناسایی این مسائل قبل از بحرانی شدن آنها کمک کند ، از چنین وقفه هایی جلوگیری کرده و کارایی الکتروموتور را خفظ کند.
یکی از راه های شناسایی مشکلات الکتریکی احتمالی ، پایشهای گرماسنجی(thermographic) است که معمولاً در شرایط پیک بار انجام می شود. این فرآیند به شناسایی جریان دمای نامتعارفی میگردد که اغلب در اثر اتصالات شل یا آلوده ، عدم تعادل بار یا نصب غلط تجهیزات ایجاد میشود .
برای بررسی کامل تجهیزات الکتریکی ، برنامههای توقف از پیش برنامهریزی شدهای را تعریف کنید. در این برنامهها از عملکرد صحیح کلیه قطعه کنندههای مدار و رلههای محافظ اطمینان حاصل نموده و این اجزا را به طور منظم آزمایش و کالیبره کنید.
موتورها اغلب بر اساس شرایط محیطی نصب شده ، عملکرد اصلی موتور و متوسط بار تجهیزات به برنامه های نگهداری اجزای الکتریکی متفاوتی نیاز دارند. به طور کلی توصیه می شود یک برنامه بازرسی بصورت حداقل هر سه سال یک بار برای اجزای کم اهمیت و با یک دوره تناوب کوتاهتر برای اجزای حیاتی ، تدوین کنید. تستها براساس عمر تجهیزات و سازنده آنها متفاوت میباشد.
۳. وضعیت لقی اجزای مختلف و استحکام اتصالات را بررسی کند
ممکن است بعضی از اجزا به مرور زمان شل شوند و این اجزای سست می توانند باعث سایش غیرمنتظره یا بیش از حد شوند. گاهی امکان دارد پایه های موتور تاب خورده ، ترک خورده و یا بطور کامل اسیب ببینند. موتور خود را مرتباً بازرسی کنید تا مطمئن شوید اتصالات ، پایه ها ، پیچ و مهره و صفحات نگهدارنده و سایر اجزا به درستی و ایمن نصب شده اند.

وضعیت لقی قطعات متحرک و اجزای تشکیل دهنده آنها از قبیل ، پیچ و مهرهها، بلبرینگها و بُلتها شود. یک لمس ساده با دست هم میتواند اطلاعات زیادی در مورد وضعیت کنتاکتها و رلههادر اختیار شما قرار دهد. البته نکات ایمنی را در هنگام لمس وسایل با حرارت زیاد یا دارای بار الکتریکی در نظر داشته باشید.
۴. تسمه های موتور الکتریکی خود را بررسی کنید
در تجهیزاتی که انتقال نیرو با تسمه صورت میگیرد ، بسیار محتمل است که در بازرسیها تسمهها فراموش شده یا انجام بازرسی آنها با دقت صورت نگیرد. تسمهها فرسوده می تواند منجر به آسیب به تجهیزات ، صدمه به پرسنل یا حتی مرگ شود. اطمینان حاصل کنید که به طور مرتب تسمهها را از نظر ساییدگی و تنش بررسی شوند. . همچنین مطمئن شوید پولیها و نشیمنگاههای تسمهها از استحکام و سلامت کافی برخوردار باشند و دچار ساییدگی نشده باشند.

۵. برنامههای سنجش ارتعاش سالانه تعریف کنید
ارتعاش بیش از حد می تواند به طور قابل توجهی طول عمر موتور الکتریکی شما را با ایجاد سایش در قطعات فلزی و ایجاد نقص در بلبرینگها و سیم پیچها، کاهش دهد.
ارتعاش بیش از حد می تواند یک ناشی از مشکلات مکانیکی یا الکتریکی باشد. با اینحال علل مکانیکی شایع تر است. به منظور جلوگیری از بروز لرزشهای مکانیکی بطور مرتب وضعیت تسمهها و بیرینگها را بازرسی کنید و از سلامت آنها اطمینان حاصل کنید. ضمنا وضعیت هممرکزی، بالانس بودن و نصب صحیح اجزای مختلف را بررسی نمایید . به قسمتهایی گردان ، مانند روتور توجه ویژه ای داشته باشید ، زیرا احتمال بروز عدم تعادل و لرزش در آنها بیشتر است.

از آنجایی که ممکن است لرزش نا متعارف به راحتی توسط انسان قابل تشخیص نباشد ، ابزارهای خاصی برای سنجش لرزش موتور تولید شدهاند. این ابزارها دامنه و فرکانس موتور را نمایش می دهند و کاربر را از مشکلات احتمالی آگاه می کنند.
- نظرات